Eyecatcher voor e-mobiliteit: Laadzuilen uit de lascel

01-10-2020Automatiseren van precisiewerk met de EASY ARC lasrobotcel van OTC DAIHEN EUROPE

Lasrobot EASY ARC bij hesotec gmbh

Het lasrobotstation EASY ARC van OTC in de werkplaats van hesotec electrify gmbh in Dinslaken. (Van links naar rechts: Michael Krone van Krone Lastechniek en Industriebenodigdheden en bedrijfsleiders Georg Hellmich en Björn Amendy).

Doordat het onderwerp elektromobiliteit (e-mobiliteit) in toenemende mate de auto-industrie bezighoudt, zijn de vereiste e-laadstations op openbare parkeerplaatsen op veel plaatsen al in opkomst.

Een ontwikkeling die ook Georg Hellmich, directeur van hesotec gmbh in Dinslaken, vanaf het begin op de voet heeft gevolgd. Het bedrijf, dat zich in 2003 in eerste instantie specialiseerde in plaat- en buisbewerking voor de bouw van winkel- en bedrijfswagencomponenten, sloot zich aan bij de trend naar elektromobiliteit en gebruikte de jarenlange ervaring in de bouw van laadstations.

Samen met zijn zoon Sebastian ontwikkelde de ondernemer via het speciaal voor dit doel opgerichte hesotec electrify gmbh een productlijn van laadpalen die voor zowel zakelijke als particuliere klanten even aantrekkelijk zijn en, in tegenstelling tot veel concurrerende producten, een extreem slank en ruimtebesparend design hebben. De laadapparaten kunnen worden geactiveerd via een app, RFID of terminal.

Behuizingen laadzuilen

Georg Hellmich presenteert delen van de afgewerkte behuizingen van de laadzuilen in de standaardversie van geborsteld roestvrij staal. De uitsparing voor de later aan te lassen plaat voor de elektronische inlay is hier duidelijk zichtbaar. De platen voor de laadaansluitingen worden via een geautomatiseerd TIG-lasproces in de EASY ARC robotlascel van OTC met de behuizing verbonden.

Bij de implementatie van de nieuwe productielijn profiteerden ze van hun jarenlange ervaring in plaatbewerking, maar waren ze ook op zoek naar een geautomatiseerde oplossing om een ​​naadloze verbinding te realiseren tussen de op maat gesneden laadzuilbuis en de inlasplaat voor de elektronische inlay.

“Allereerst hebben we geprobeerd een naadloos resultaat te bereiken door middel van handlassen en onze laserlasrobot. Door de toenemende inspanning en de hoge materiaaltolerantie werden we steeds vaker geconfronteerd met uitval en tijdrovende nabewerking. Omdat processtabiliteit erg belangrijk voor ons is, zijn we op zoek gegaan naar een alternatieve oplossing ”, legt Hellmich uit.

EASY ARC lasstation OTC DAIHEN EUROPE

De programmering van het EASY ARC lasstation van OTC DAIHEN EUROPE bij hesotec electrify gmbh in Dinslaken. De OTC-controller FD-11 (uiterst links) en de watergekoelde OTC-stroombron Welbee A350P (midden) maken deel uit van het totale pakket.

In april 2020 koos hesotec electrify, via lasspecialist Krone, voor een EASY ARC lasrobotcel van OTC DAIHEN EUROPE om het precisiewerk te kunnen automatiseren. Het mobiele station omvat een TIG-lasstroombron van het type Welbee A350P, de FD-V8 lasrobot, een lastafel voor het vasthouden van klemelementen en een horizontale draaiende positioneerder. De besturingseenheid FD-11 en de modulaire veiligheidskast maken het pakket op elkaar afgestemde componenten compleet. Hellmich was voornamelijk op zoek naar een korte en probleemloze start van de productie, wat zijn verantwoordelijke lasdealer Michael Krone bevestigt in een interview:

“De aanbeveling voor het EASY ARC-lasstation met TIG-lassysteem lag voor de hand. Het verzamelen van afzonderlijke systeemcomponenten zou erg tijdrovend zijn geweest en gemakkelijk tot grote compatibiliteitsproblemen hebben kunnen leiden. Juist omdat de productiestart snel en soepel moest verlopen, viel de keuze op deze robotcel. Elke bediener van het apparaat kan na het installeren direct aan de slag en het lasstation gebruiken of uitbreiden voor andere toepassingen.”

EASY ARC lasrobotcel

De behuizing wordt met het te lassen plaatmetaal in het positioneerapparaat van de EASY ARC lasrobotcel vastgeklemd.

“Juist deze flexibiliteit was een belangrijke reden waarom we hebben gekozen voor het EASY ARC-lasstation van OTC”, voegt Georg Hellmich toe. De omschakeling van enkel- naar serieproductie kan worden aangepast en uitgebreid.

Aanvankelijk was de snelheid van ingebruikname echter onze prioriteit. We verkopen onze laadstations nu in zes landen in Europa. Voor een klant in Denemarken hebben we onlangs 400 laadpalen geproduceerd met de EASY ARC. Vanwege de logische structuur en het gebruiksgemak voor onze ervaren lassers, vond de volledige training plaats in twee tot drie dagen en was er geen externe training nodig.

lasproces EASY ARC

Automatisch lassen van de insteekplaat met het laadstation: De 6-assige lasrobot FD-V8 van OTC binnen de EASY ARC-cel is betrouwbaar – veilige bewaking door de zijwand van de modulaire behuizing.

Dankzij de uitstekende laseigenschappen van de EASY ARC en de gemakkelijke opleiding, waren we in staat om 100 laadstations per ploegdienst te produceren en deze op tijd bij onze klanten te leveren. Daarnaast is het ook een goedkope oplossing voor de productie van enkele of kleine series.”

Sinds de orderproductie voor de Deense klant zijn er na 4 maanden meer bijgekomen. Na de ontwikkeling van zijn producten moest het relatief jonge hesotec electrify gmbh het hoofd bieden aan de constant veranderende uitdagingen van elektromobiliteit op het gebied van goedkeuring – met name het waarborgen van de naleving van de inrichtingswetgeving – terwijl de vraag naar de nieuwe technologie steeds verder toenam.

laadzuilen

Roestvrijstalen laadzuilen waarbij de plaat is gelast met Easy Arc en de elektronica die al is gemonteerd.

“Tegenwoordig zien we een groeiende interesse vanuit openbare partijen zoals steden en gemeenten. Maar naast commerciële bedrijven en overheidsorganen, is ook de private sector in opmars. Van ruimte- en kostenbesparende muurboxen voor wandmontage – bijvoorbeeld in een inpandige garage – tot laadstations met laadmanagementsysteem en wifi-aansluiting met 11 of 22 kW laadvermogen – voor elke smaak en toepassing hebben wij gezorgd.”

laadpaal

De auto van Georg Hellmich laadt op bij een van de moderne laadpalen op de parkeerplaats van de werkplaats waar de laadzuilen worden geproduceerd (op de foto: het eSat r20-model).

Aangezien het aantal nieuwe inschrijvingen van elektrische auto’s in Duitsland in 2019 al verdubbeld is ten opzichte van het voorgaande jaar en de cijfers voor de eerste helft van 2020 ondanks de economisch gespannen situatie ook een positieve trend laten zien, zullen Georg Hellmich en zijn medewerkers zich voorlopig geen zorgen hoeven maken over een tekort aan bestellingen.

Rolan Robotics is exclusief partner van OTC DAIHEN EUROPE. 

Gerelateerde toepassingen
Meer weten over de mogelijkheden van de Easy Arc voor uw producten?

Gerelateerde nieuwsberichten

Daihen Corporation neemt 100% van de aandelen over van Rolan Robotics
19-04-2024
Rolan Robotics demonstreert tijdens de Technishow een aantal verrassende nieuwe ontwikkelingen voor de metaalindustrie.
04-03-2024
Rolan Robotics laat gerobotiseerd schuren, slijpen en afbramen gladjes verlopen
20-12-2023
Benut de voordelen van geautomatiseerd (de-)palletiseren
06-04-2023