Johma heeft de smaak te pakken met compleet geautomatiseerd magazijn

Food | Iedereen heeft wel eens een product van Johma op tafel gehad. De producten van de voedingsmiddelenfabrikant uit Losser – bekend geworden met zijn salades – liggen inmiddels bij alle bekende supermarkten in binnen- en buitenland in de schappen. Met behulp van een compleet geautomatiseerd magazijn zorgt Johma dat ze een stapje op voor lopen in de voedselindustrie.

Gebruikte toepassingen

Behoefte
Door de steeds maar groeiende vraag werd er meer en meer van het productieproces gevraagd. Tijd dus voor een efficiëntieslag en optimalisatie van de processen. En door plannen voor verdere robotisering ontstond gaandeweg bij Johma ook de behoefte voor een slimmere fabrieksindeling.

Oplossing
Johma koos in 2013 voor de professionele ervaring, flexibiliteit in het meedenken, het bieden van de meest geschikte oplossing en goede service van Rolan Robotics. De basis voor een vruchtbare samenwerking was gelegd. Er is een universeel concept ontwikkeld voor alle productielijnen. Door de centrale aan- en afvoer van pallets is een zeer compacte opstelling gerealiseerd. Vanaf centrale aan- en afvoerpunten worden de dozen automatisch gepalletiseerd en ook weer vanaf één centrale lijn afgevoerd om door een folieautomaat te worden gewikkeld. De dozen moeten vanaf de inpakafdeling door de hele fabriek richting de centrale palletiseerlijn gebracht worden. Daarvoor zijn er door Rolan Robotics diverse Qimarox liften geplaatst.

In 2017 heeft Rolan Robotics samen met Johma het plan ontwikkeld om de robots te centraliseren in één fabrieksruimte en zo alle logistieke processen te stroomlijnen met een compleet nieuw geautomatiseerd magazijn met daarin een prominente rol voor de handling- en palletiseerrobots als resultaat. Vanaf de inpaklijnen tot aan het opslaan van de pallets in het gekoelde magazijn door AGV’s (automated guided vehicles) verloopt alles nu volautomatisch. Johma heeft bewust gekozen voor zes-assige robots van Rolan Robotics door hun grotere flexibiliteit in het stapelen in complexere patronen.

Resultaat
Door het productieproces te automatiseren, werd niet alleen het kostenniveau verlaagd, ook de leverbetrouwbaarheid en doorloopsnelheid verbeterden. Voor een bedrijf als Johma met veel verschillende klanten is het een voorwaarde snel te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden en met de keuze voor het compacte en universele concept bestaande uit één centrale inpakafdeling is er op het logistieke vlak ook een enorme slag gemaakt.

Wat kunnen wij voor u betekenen?