Flexibeler werken met de duo robot lasautomaat

Metaal | Leenders Roosters is specialist in innovatieve roostervloeren en zij hebben meer dan 30 jaar internationale ervaring. Hun driekantroosters vormen een hygiënische en solide basis voor biggen, zeugen en vleesvarkens en kunnen in alle soorten stallen worden toegepast. Dit product bestaat uit driehoekig gevormde spijlen die met een las worden verbonden aan onderleggers met als belangrijkste parameters: afmetingen, spijlbreedte en spijlafstand. 

Gebruikte toepassingen

Behoefte

De bestaande ketting aangedreven lasautomaat met acht lastoortsen en één lasplaats was door mechanische slijtage toe aan vervanging. Leenders Roosters stond hierbij voor de keuze een vergelijkbaar systeem opnieuw te bouwen óf gebruik te gaan maken van de nieuwste technologie met als voordeel een flexibelere manier van werken. 

Oplossing

In samenspraak met Leenders Roosters heeft Rolan Robotics een duo robot lasautomaat ontwikkeld ter vervanging van de bestaande lasautomaat. Hoewel de lastijd van de bestaande lasautomaat kort was, stond deze tijdens het inleggen en uitnemen wel stil. Door in de nieuwe situatie te kiezen voor twee OTC lasrobots, type FD-B4L met twee externe lasmanipulatoren, produceert de installatie tijdens het uitnemen en inleggen en wordt de inschakeltijd van de machine verhoogd. Bovendien is de lastijd voor de meest gangbare modellen ongeveer even lang als de inlegtijd aan de andere zijde. 

Aangezien de robot de mogelijkheid heeft de toorts oriëntatie aan te passen, worden de lassen nu in een maanvorm gelegd en geen puntlas zoals bij de lasautomaat. De lasverbinding tussen spijl en onderlegger wordt hiermee verbeterd. De mallen zijn door Leenders Roosters in eigen beheer vervaardigd. Nadat de mallen in de installatie zijn geplaatst, worden de mallen door middel van een fijnmazig grid over het hele bereik ingemeten. Elke laspositie wordt vervolgens nauwkeurig verkregen door interpolatie ten opzichte van het ingemeten grid.  

De crux zit in de ontwikkeling van een maatwerk PLC waarbij de operator zelf op een touchscreen HMI van Siemens enkele parameters ingeeft, zodat twee robots tegelijk het product kunnen aflassen. Aan de hand van een eenvoudige selectietabel kan de klant elk gewenst product samenstellen. Speciaal bij deze oplossing is dat de klant dus niet meer hoeft te programmeren! Voorwaarde voor deze manier van werken is een productfamilie, waarbij de monodelen gelijkvormig zijn, maar het eindproduct verschillende hoofdafmetingen heeft.

Resultaat

Door samen met Leenders Roosters alle behoeften en specificaties goed in kaart te brengen, voldoet het nieuwe systeem helemaal aan de belangrijkste ontwerpeisen:

  • Meer flexibiliteit met kortere omsteltijden om ook efficiënt kleinere series te kunnen lassen
  • Hogere output
  • Kwaliteitsslag door betere lassen
  • Meer flexibiliteit in lasvolgorde
Ook flexibeler werken door robotisering?

Vergelijkbare succesverhalen

Krohne neemt tweede OTC lasrobot in gebruik
Krohne neemt tweede OTC lasrobot in gebruik

MetaalKROHNE is een wereldwijd toonaangevende producent en leverancier van complete meetoplossingen voor industriële procesinstrumentatie. De productievestiging in Dord...

Rolan Robotics levert vlijmscherpe laser toepassing bij Fibremax
Rolan Robotics levert vlijmscherpe laser toepassing bij Fibremax

MetaalRolan Robotics, actief in oa. de metaalindustrie met las- en snijtoepassin...