Krohne neemt tweede OTC lasrobot in gebruik

MetaalKROHNE is een wereldwijd toonaangevende producent en leverancier van complete meetoplossingen voor industriële procesinstrumentatie. De productievestiging in Dordrecht, waar flowmeters worden geproduceerd, geldt wereldwijd als excellent center. Voor de productie hiervan, is het bedrijf enige tijd geleden begonnen met robotisering. Na een succesvolle implementatie zullen  vestigingen in andere werelddelen van vergelijkbare robotsystemen worden voorzien. 

Voor het gerobotiseerd lassen van de flowmeters, is na een gedegen selectie Rolan Robotics als beste partij naar voren gekomen. De laskwaliteit, de projectaanpak en de realtime kwaliteitsborging van het proces waren hierbij van doorslaggevende betekenis. De eerste robot voor het lassen van kleine flowmeters draait inmiddels 2 jaar boven verwachting.

 

Voor de productie van grotere flowmeters is medio november de nieuwste OTC lasrobot installatie van Rolan Robotics succesvol in gebruik genomen. Het robotsysteem heeft enkele noemenswaardige kenmerken:

  • Via het OPC-UA protocol worden de lasdata continue gemonitord.
  • De HMI is specifiek ingericht op het eenvoudig selecteren van een te lassen product uit het productassortiment, en geeft de operator veel informatie over de status van de robotinstallatie. Tevens bestaat de mogelijkheid om het programma te selecteren met behulp van een barcode scanner. 
  • Het systeem is uitgerust met een laserzoeksensor, waarmee het systeem in alle gevallen de lasnaad kan detecteren en volgen. Aanwezige productietoleranties als gevolg van onrondheid van buisdelen, lichte scheefstand van subonderdelen en asymmetrie in monodelen. 
  • Ook ergonomisch is er nagedacht over het systeem. Het door Rolan Robotics speciaal ontwikkeld hulpgereedschap, zorgt ervoor dat de producten zonder enige lichamelijke belasting eenvoudig en snel kunnen worden geladen en gelost.
  • De klant kan voor het genereren van nieuwe producten volstaan met het invullen van parameters voor zowel de robotprogramma’s als de lasparameters. Met de laserzoeksensor wordt automatisch de afwijking tussen de gecalculeerde toortspositie en de werkelijke lasnaadpositie gecorrigeerd.

Het was een traject uit het boekje, waarbij de projectteams van Krohne en Rolan Robotics gezamenlijk gezorgd hebben voor een op maat gesneden en naar volle tevredenheid werkende robotinstallatie, welke uitgerold kan worden naar de overige werelddelen.

Gebruikte toepassingen

Vergelijkbare succesverhalen

Rolan Robotics levert vlijmscherpe laser toepassing bij Fibremax
Rolan Robotics levert vlijmscherpe laser toepassing bij Fibremax

MetaalRolan Robotics, actief in oa. de metaalindustrie met las- en snijtoepassin...

Een hands-on metaalbedrijf met enorme laskennis - Blueworkx
Een hands-on metaalbedrijf met enorme laskennis - Blueworkx

MetaalBlue Workx is een metaalbedrijf gevestigd in Venlo. Het is een hands-on veelzijdig metaalbedrijf dat producten in staal, Rvs en aluminium maakt. Naast eigen producten zijn er repeterende klantopdra...