Nieuwe lasrobot is grote stap vooruit voor VDM Metaalbewerking

Metaal | VDM Metaalbewerking heeft zich volledig toegelegd op de kunst van de metaalbewerking. Door hun expertise en geavanceerde machinepark kunnen zij elk gewenst metalen object vervaardigen. Naast hun specialiteit: de bewerking van het cortenstaal, bieden zij ook licht constructie- en plaatwerk in staal, aluminium en RVS aan.

Behoefte
Toen VDM een grote order kreeg voor een product voor de veeteelt, bleek dit niet te doen met handmatig lassen. Want zelfs als zij dat zouden redden, dan was de kwaliteit niet constant. Prijstechnisch was het bovendien veel interessanter om zo’n opdracht met een lasrobot te doen. En het gebruikte lasrobotsysteem die zij eerder al bij Rolan Robotics hadden aangeschaft en naar volle tevredenheid gebruikten, was te klein voor deze klus.

Oplossing
Het contact met Rolan Robotics was snel gelegd en samen sparden ze over de wensen van VDM en de mogelijkheden die Rolan Robotics kon bieden met OTC. Dat resulteerde in de aankoop van een compleet lassysteem met een OTC FD-B6L robotarm. Daarbij heeft Rolan Robotics twee manipulatoren geleverd. Het bijbehorende lasapparaat is een Welbee P500L, het topmodel van OTC. Omdat VDM producten maakt in een grote variëteit aan afmetingen en aantallen, moest het een robotopstelling worden, die geschikt is voor brede toepassing. Zowel producten met een grote afmeting als kleinere producten in hoge seriematigheid moesten gemaakt kunnen worden.

Gekozen is voor een H-opstelling omdat dit de mogelijkheid gaf 3,5 meter tussen de centers van de positioners aan te houden. Ook als de producten groter zijn kan nog steeds aan één zijde worden beladen, terwijl de robot aan de andere zijde last.

VDM heeft om verschillende redenen gekozen voor een lasrobot van Rolan Robotics. Naast de goede ervaringen met het gebruikte systeem, zijn alle onderdelen van OTC: de robot, het lasapparaat, de programmeersoftware en de besturing. Alles is zo gemaakt dat het perfect met elkaar communiceert. Ook de prijs was goed. Dit OTC-systeem is makkelijk te bedienen, maar het is tegelijk ook een high-end systeem met veel mogelijkheden, ook specialistische taken waarvoor je dieper in de menu’s kunt gaan. Er is met VDM al gesproken over offline-programmeren.

Resultaat
De productietijd voor de order in de veeteelt, waarvoor de investering in eerste instantie is gedaan, is gehalveerd door met robots te lassen. Marvin van de Mortel van VDM last tot volle tevredenheid daarnaast al verschillende andere producten op de nieuwe lasrobot. En de oude lasrobot houdt hij er gewoon bij. Daarnaast wordt er ook nog handmatig gelast. Van product tot product wordt bekeken wat het beste en meest efficiënt is, handmatig of met één van de twee robots lassen.

“Ik ben ervan overtuigd dat robotlassen de toekomst is voor VDM. Want goede lassers zijn bijna niet meer te vinden. Mijn ideaal voor de toekomst is dat ik een stuk of vier van deze lasrobots heb.”
Marvin van de Mortel van VDM Metaalbewerking

Klik hier voor een artikel over deze oplossing bij VDM in Metaalnieuws

Gebruikte toepassingen
Ook een stap vooruit met robotisering?

Vergelijkbare succesverhalen

Krohne neemt tweede OTC lasrobot in gebruik
Krohne neemt tweede OTC lasrobot in gebruik

MetaalKROHNE is een wereldwijd toonaangevende producent en leverancier van complete meetoplossingen voor industriële procesinstrumentatie. De productievestiging in Dord...

Rolan Robotics levert vlijmscherpe laser toepassing bij Fibremax
Rolan Robotics levert vlijmscherpe laser toepassing bij Fibremax

MetaalRolan Robotics, actief in oa. de metaalindustrie met las- en snijtoepassin...