Robotbelading op de CNC draaibank van Broods Fijnmetaal

Metaal | Broods Fijnmetaal is gevestigd in het zuiden van het land. Directeur-eigenaar Frank Broods werkt dagelijks mee. Een hands-on mentaliteit kenmerkt dan ook Broods en zijn team. Broods Fijnmetaal is specialist in het mechanisch bewerken, draaien, frezen en meten van metalen en kunststoffen met kwaliteit, flexibiliteit en leverbetrouwbaarheid als kernwaarden. Van enkelstuks tot en met grote series en van complexe tot minder complexe producten, zowel kleine als grote organisaties vinden bij Broods de aansluiting.

Behoefte
Dat ‘hands-on’ typerend is voor Broods heeft Rolan Robotics ervaren in de eerste gesprekken over robotisering van de bestaande Doosan Puma 2100LY draaibank. ‘Geen voorgeprogrammeerd systeem, dat geeft alleen maar beperkingen,’ aldus Broods. Hij wilde een robotbelading met de programmeervrijheid om juist verschillende dingen te kunnen doen het liefst met een dubbele (Schunk)grijper, maar dan zo compact mogelijk.

De producttafels had Broods naar eigen ontwerp en inzicht al gebouwd evenals de rasters voor zijn producten. Een aantal repeterende producten die op deze draaibank werden gemaakt, vormden de leidraad. Daarnaast moest er de vrijheid zijn om nog tal van andere producten naar deze draaibank te brengen voor 24-uurs productie. Verder was de draaibank al voorzien van robot-interface en elektrische deuropener.

Oplossing
Rekening houdend met de product gewichten en het gewicht van de Schunk grippers werd de jong-gebruikte OTC FD-V50 handling robot met een 50 kg payload door Rolan Robotics geadviseerd inclusief twee PZN-200 driepunts grijpers. Het Easy-Teaching programmeren van de OTC robot geeft Broods de vrijheid van programmeren en is toch makkelijk te bedienen. Als software is OTC Palletising toegevoegd. Hierdoor wordt het ingeven van een product raster en een volgorde van oppakken en wegzetten eenvoudiger.

Qua beveiliging is de cel aan 2 zijden volledig open met de Sick-lichtstraal beveiligingszuilen. En de robot is zo gepositioneerd dat de draaibank toegankelijk blijft voor handmatig in-/uitnemen van producten. De grijperbekken maakt Broods volledig zelf. Dit geeft vrijheid om productspecifiek aan te passen. De beide grijpers zijn in een onderlinge hoek van 90-graden aan de robot pols gemonteerd. Tussenin zit een persluchtleiding waarmee de klauw van de draaibank gereinigd kan worden. De dubbele grijper biedt de mogelijkheid om één te gebruiken voor ruw product en de ander voor ‘schoon’ product. Uitnemen, schoonblazen en nieuw product terugplaatsen kan dan achter elkaar plaatsvinden. Tijdens de bewerking van het product gaat de robot verder met het wegleggen en pakken van de producten.

De besturingen van robot en Puma zijn met een interface aan elkaar gekoppeld alsmede de automatische deuropener. Qua opleiding hebben de mannen van Broods de basistraining van twee dagen gevolgd.

Resultaat
Een basic systeem met brede mogelijkheden! Het teach-in programmeren geeft volledige vrijheid. ‘We hadden snel door hoe het werkt en we kunnen alles zelf bepalen,’ geeft een tevreden Broods aan. Na een goede voorbereiding is het systeem in twee dagen neergezet en alles functioneel getest. En met nog een kleine ‘walk-through’ werd een eerste batch 24-uurs productie succesvol opgestart.

“Door de gesprekken, het meedenken en de expertise hebben we een goed gevoel en vertrouwen gekregen, dat is het belangrijkste wat ons heeft doen besluiten om voor Rolan Robotics te kiezen.”
Frank Broods, Broods Fijnmetaal

Gebruikte toepassingen
Ook geïnteresseerd in robotbelading?

Bel +31 (0)229 248 484Maak een afspraak

Vergelijkbare succesverhalen

Flexibeler werken met de duo robot lasautomaat
Flexibeler werken met de duo robot lasautomaat

Metaal | Leenders Roosters is specialist in innovatieve roostervloeren en zij hebben meer dan 30 jaar internationale ervaring...

OTC lasrobot met automatisch MIG- én TIG toortswisselsysteem
OTC lasrobot met automatisch MIG- én TIG toortswisselsysteem

Metaal | Denken in oplossingen. Dat is de kracht van aalbers|wico. Die oplossingen zijn inmiddels heel gevarieerd. Aalbers|wico i...

Ontmoet Maxx de nieuwe medewerker van Pübli-Royal
Ontmoet Maxx de nieuwe medewerker van Pübli-Royal

Grafisch | Meer dan 23 jaar geleden startte zaakvoerder en creatieve duizendpoot Erwin Abeels zijn eigen beletteringsbedrijf Pübli-Royal

Lasrobot zorgt voor hogere productiviteit bij BeNed
Lasrobot zorgt voor hogere productiviteit bij BeNed

Metaal | BeNed is een allround toeleverancier in metalen onderdelen en producten in RVS (inox), aluminium en staal. Zij hebben eigen pr...

Witlofrobot haalt oogstklare wortels uit de bak
Witlofrobot haalt oogstklare wortels uit de bak

Agri | Het Noord Hollandse bedrijf Firma de Boer levert het hele jaar door witlof en roodlof voor...

Robotbelading op de CNC draaibank van Broods Fijnmetaal
Robotbelading op de CNC draaibank van Broods Fijnmetaal

Metaal | Broods Fijnmetaal is gevestigd in het zuiden van het land. Directeur-eigenaar Frank Broods werkt dagelijks m...