Rolan Robotics levert vlijmscherpe laser toepassing bij Fibremax

MetaalRolan Robotics, actief in oa. de metaalindustrie met las- en snijtoepassingen heeft bij Fibremax een bijzonder  lasersnijrobotsysteem geleverd voor het lasersnijden van kabeloog-ommanteling.

Fibremax

Fibremax is wereldwijd uniek op het gebied van kunststof hijskabels. De kabels  worden via een speciaal ontwikkeld proces gewikkeld op basis van twaronvezel. Door het geringe gewicht, hoge levensduur en hoge corrosiebestendigheid gecombineerd met een zeer hoge hoge treksterkte is het product uitermate geschikt voor zware hijswerkzaaamheden voor zowel off shore als on shore. Vele heavy lift kraanbokken, waaronder Liebherr,  zijn inmiddels voorzien van Fibremax kabels. 

Product

De twaron kabelkern en het de ogen aan de kabeleinden worden in het proces voorzien van een beschermingsmantel op basis van carbon-epoxy combinatie. Het kabeloog dient na het proces vrijgemaakt te worden van deze mantel. Voorheen werd dit handmatig uitgevoerd met een mechanisch gereedschap. Een tijdrovend en niet geheel ongevaarlijk proces. 

Proces

Door de snel groeiende vraag was Fibrmax op zoek naar een meer geautomatiseerde toepassing. De flexibiliteit, de kennis van procesautomatisering en de laagdrempelige benadering van Rolan Robotics sprak Rinze van der Zee hierbij aan. Meten is weten en gewoon doen was de manier om de  juiste proces-robotcombinatie te vinden.  Na uitgebreide testen bleek dat de mantel het beste de energie van een CO2 laser absorbeert. De mantel wordt door de laser doorgebrand en aan de oppervlakte in ronde vorm omgesmolten. Door het geringe noodzakelijke vermogen kon worden volstaan met een gering gewicht voor de laser. Het voordeel hiervan was dat de laserunit rechtstreeks gemonteerd kon worden op de robotarm. Door middel van offline programmeersoftware kunnen de programma’s worden voorbereid zonder het lopende proces te verstoren. 

Na de eerste testperiode is de robot inmiddels vol in gebruik. De marktverwachtingen zijn door de vele innovaties voor offshore windmolenparken en bijbehorende hijscapaciteit hoog gespannen. Dankzij de de laser robot van Rolan Robotics kan Fibremax met het nieuwe proces een hogere kwaliteit leveren met hogere output. 

Als Rolan Robotics zijn we natuurlijk beretrots een innovatief proces te kunnen toepassen op een wereldwijd uniek product. 

Gebruikte toepassingen

Vergelijkbare succesverhalen

Krohne neemt tweede OTC lasrobot in gebruik
Krohne neemt tweede OTC lasrobot in gebruik

MetaalKROHNE is een wereldwijd toonaangevende producent en leverancier van complete meetoplossingen voor industriële procesinstrumentatie. De productievestiging in Dord...

Een hands-on metaalbedrijf met enorme laskennis - Blueworkx
Een hands-on metaalbedrijf met enorme laskennis - Blueworkx

MetaalBlue Workx is een metaalbedrijf gevestigd in Venlo. Het is een hands-on veelzijdig metaalbedrijf dat producten in staal, Rvs en aluminium maakt. Naast eigen producten zijn er repeterende klantopdra...