Witlofrobot haalt oogstklare wortels uit de bak

Agri | Het Noord Hollandse bedrijf Firma de Boer levert het hele jaar door witlof en roodlof voor de internationale markt en is een echt familiebedrijf. Zij zijn gespecialiseerd in witlof en roodlof en daarnaast hebben ze ook nog een veld met tulpenbollen. Als eerste witlofteler ter wereld bedacht De Boer een robot die de oogstrijpe witlofpennen uit de kist plukt en deze in een handomdraai op de lopende band neerlegt.

Behoefte
De mogelijkheden tot rendementsverhoging in de huidige bedrijfsomgeving zijn beperkt. Daarnaast is het legen van bakken witlof fysiek zwaar werk en wordt het steeds moeilijker om arbeidskrachten te vinden. Daarom heeft De Boer, als eerste witlofteler ter wereld, een geautomatiseerde oplossing hiervoor bedacht.

Oplossing
Rolan Robotics is samen met De Boer aan de slag gegaan met het ontwikkelen van zo’n oogstrobot. Het robotsysteem combineert het legen van de bakken met het afsnijden van de wortels. Zo eenvoudig als dat klinkt, zo ingenieus werkt het systeem. De robot haalt de wortels met kroppen rij voor rij zelfstandig uit de trekbak met 24 witlofpennen in één keer en legt ze naast elkaar op een transportband. Het vastpakken van de wortels in de bak gaat met boorkoppen, die zich in het bovenste deel van elke wortel draaien. Na de transportband worden de wortels in een vakkenband verenkeld voor verder transport naar een snijmolen waar de witlof wordt ontdaan van de wortel. Het scheiden van de wortels en kroppen gaat volautomatisch. De robot kan wel zeven bakken per uur verwerken.

Resultaat
De robot scheelt De Boer niet alleen een volledige fte. Het systeem creëert ook rust, want je kunt er altijd van op aan en de robot meldt zich nooit ziek. Daarnaast beschadigt het product niet én blijft het schoon.

“Je moet innoveren, anders overleef je niet. Wat ik zo leuk vind, is dat je met mensen van verschillende disciplines om tafel zit en dat je daardoor heel andere invalshoeken krijgt. Dan komen de ideeën vanzelf.’’
Rob de Boer, Fa. de Boer

Gebruikte toepassingen

Vergelijkbare succesverhalen

Zakjes zaad formeren en verpakken bij Bejo
Zakjes zaad formeren en verpakken bij Bejo

Agri | Bejo is toonaangevend in veredeling, productie en verkoop van groentezaden met vestigingen in meer dan dertig landen. Ee...