Synchrofeed Lassen
Nieuwe techniek brengt oud lasconcept tot leven
In 1973 werd door OTC al aangetoond dat door de draad mechanisch in en uit het smeltbad te bewegen, bij een kortsluittijd van 20 ms, een stabiele druppelovergang mogelijk is. In die tijd was het echter niet mogelijk tegen gangbare kosten een draadaanvoermotor te ontwikkelen om dit mogelijk te maken. Het opstarten van de boog na elke kortsluiting gaf ook te veel lasspetters. Na 2000 werd letterlijk “de draad” weer opgepakt en het resultaat met het synchrofeed-lasproces mag er zijn.
Bij het nieuwe concept wordt de draad door een push feeder lasproces in één richting van de rol, of uit de drum getrokken en via een draadbuffer doorgevoerd naar de pull feeder, welke direct boven de toorts is gemonteerd. De crux zit hem in de pull feeder. Deze duwt en trekt de lasdraad 100 x per seconde in- en uit het smeltbad.
Vervolgens komt de electronica in de Welbee lasmachine van OTC om de hoek kijken. Een speciale pulsevorm genaamd Pulsed Dip Transfer zorgt ervoor dat 100 x per seconde een metaaldruppel gecontroleerd wordt overgebracht naar het smeltbad. Door de ontwikkeling van de Welbeechip met de eigenschap van een extreem snelle communicatie tussen de draaddoorvoermotoren, lasmachine en robotcontroller is de electronica in staat het proces te controleren. Het systeem is minder kritisch voor draadaanvoerproblemen aangezien de pushfeeder als hoofdaandrijving met een constante snelheid werkt en de pullfeeder de draadbuffer kan gebruiken om zonder weerstand de draad in- en uit te trekken.
Voordelen van de nieuwe synchrofeed toorts van OTC:
- Goede inbranding bij een hogere neersmeltsnelheid en voortloopsnelheid. De lasrobot kan hierbij dus sneller lassen
- Minder vervorming door minder warmte-inbreng
- Circa 70% reductie in lasspetters in stroombereik van 100 – 250 A (MigMag). Dit geeft minder nabewerking dankzij een betere kwaliteit
- Zeer geschikt voor het lassen van verzinkt materiaal