Bin picking: een technisch innovatieve robot-oplossing

06-11-2020Door de jaren heen, heeft Rolan Robotics al vele robotsystemen mogen ontwikkelen voor de meest uiteenlopende klanten. Het merendeel van deze robotsystemen zijn robots die zo zijn geprogrammeerd dat ze constant hetzelfde trucje uitvoeren. Hierdoor kan de robot bijvoorbeeld gemakkelijk een product vanuit een punt A oppakken en weer neerleggen op punt B. Hierbij is het dan wel belangrijk dat het product telkens op exact dezelfde plek – punt A – wordt klaargelegd, zodat de robot deze kan grijpen. Maar het handmatig sorteren en klaarleggen van producten kost veel tijd. Bovendien is het bij grote producten of een grote oplage aan producten ook nog eens zwaar werk. Vandaar dat de behoefte naar een automatiseringsoplossing voor dit probleem steeds groter wordt. 

 

Bin picking: een combinatie tussen een 3D-camera en robot

Een Bin picking-robot lijkt het antwoord te zijn op deze groeiende behoefte. Bij bin picking wordt het proces van het handmatig klaarleggen van producten op punt A weggenomen. De producten worden bij deze oplossing in een grote bak, oftewel ‘bin’, gestopt en liggen dus geheel willekeurig. Dankzij een intelligent 3D-camerasysteem kan het product in de bak worden opgespoord. Na het lokaliseren van het product, kan de robotarm er naartoe gestuurd worden om het vervolgens op te pakken.

 

Een complex proces door de samenwerking van diverse systemen

Bin picking wordt nog niet veel gedaan, aangezien het een uiterst complex systeem vereist. Normaliter worden alle, repeterende bewegingen van een robot in het robotsysteem geprogrammeerd. Zo kunt u dus precies weten welke bewegingen de robot op welk moment maakt. Bij een bin picking-robot ligt dit anders, aangezien het programma door middel van de 3D-camera de robot’s bewegingen bepaald. Hierdoor wordt het moeilijker om te weten welke bewegingen de robot op welk moment maakt. Aangezien het enorm belangrijk is dat de robot geen botsingen maakt, draaien er op de achtergrond rekenprogramma’s die uitrekenen hoe de robot gaat bewegen. Dankzij deze berekeningen kan er van tevoren worden nagegaan of er geen botsingen optreden. 

Daarnaast zijn de oppak-mogelijkheden voor de robot niet optimaal. Sommige producten moeten namelijk in een bepaalde oriëntatie afgelegd worden. Bij zulke gevallen legt de bin picking-robot na het oppakken het product ergens af, waarna de grijper vervolgens het product in de juiste oriëntatie overpakt, om het daarna weer aan te bieden aan het volgende proces. 

Deze gehele samenhang van diverse systemen maakt het pick-and-place-proces complex in vergelijking tot andere robotsystemen. 

 

Is bin picking de oplossing voor uw bedrijf?

Bin picking is ideaal voor bedrijven die te maken hebben met grote oplages aan producten, waarvoor het te veel werk is om handmatig te sorteren. Dit kunnen bedrijven zijn die producten zelf produceren, of ongesorteerde producten van een externe partij aangeleverd krijgen in bins. Het wegnemen van het handmatig sorteren en klaarleggen van producten scheelt veel zwaar en saai werk. Daarbij is een bin picking-robot voor de meest uiteenlopende producten geschikt, als het maar grijpbaar is voor een robotarm. Meer weten over deze pick-and-place toepassing met 3D technologie? Neem contact met ons op!

Bak met gesorteerde producten dankzij bin picking

Bin Picking

Gerelateerde toepassingen

Gerelateerde nieuwsberichten

Rolan Robotics demonstreert tijdens de Technishow een aantal verrassende nieuwe ontwikkelingen voor de metaalindustrie.
04-03-2024
Rolan Robotics laat gerobotiseerd schuren, slijpen en afbramen gladjes verlopen
20-12-2023
Benut de voordelen van geautomatiseerd (de-)palletiseren
06-04-2023
Tennant met CAD2Weld programma klaar voor de toekomst
28-09-2022