De grote meerwaarde van offline programmeren van robotsystemen

17-08-2021Als ondernemer maakt u een weloverwogen keuze om robots in te zetten bij het productieproces binnen uw bedrijf. Belangrijke aspecten bij deze keuze zijn het sneller en kostenefficiënter kunnen produceren van kleine, middelgrote en grote series producten. Hier maakt u al een slag mee in het productieproces. Om de volgende stap te zetten kunt u de lasinstallatie bij de werkvoorbereiding al offline programmeren. Onze ervaren project engineer Mark Bentvelsen legt in dit artikel uit wat offline programmeren inhoudt en welke grote voordelen dit voor uw bedrijf oplevert.

Wat is offline programmeren?

Voor ik inga op de diverse aantrekkelijke voordelen die het offline programmeren van robotsystemen met zich meebrengt, leg ik eerst even uit wat offline programmeren precies is en hoe wij dat vanuit Rolan Robotics voor u in orde kunnen maken. Eenvoudig gezegd draait het hierbij om een speciaal softwarepakket waarmee je los van de robot op een pc een compleet programma samen kunt stellen dat na afronding direct op het robotsysteem is in te lezen. Terwijl de robot gewoon aan het werk is wordt offline een volgend productieproces al volledig voorbereid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een 3D omgeving waarbij de productspecificaties uit bekende tekenprogramma’s, zoals Solidworks of Inventor, als waardevolle data worden benut. Bij offline programmeren wordt in een virtuele wereld de realiteit tijdens het productieproces volledig voorgeprogrammeerd. Nadat de engineer het nieuwe programma heeft doorgestuurd naar de robot is het voor de operator slechts nog een kwestie van wat dingen finetunen alvorens de robot op basis van het offline ontwikkelde programma weer direct verder kan met het leveren van productie.

OTC FD-ST of Delfoi offline pakket

Rolan Robotics biedt voor het offline programmeren van bestaande en nieuwe (las)robotsystemen een tweetal opties. Het meest laagdrempelige is ons OTC FD-ST pakket. Met dit pakket zijn alle FD-generatie OTC robots offline te programmeren. Voor alle andere type robotsystemen en voor klanten die op basis van de goede ervaringen met het OTC FD-ST pakket toe zijn aan een volgende stap, hebben wij het Delfoi offline pakket. Met dit uitgebreidere pakket kunnen alle type robotsystemen offline geprogrammeerd worden. Daarnaast biedt het Delfoi pakket meer geavanceerde extra opties, zoals het direct herkennen van lasnaden in het 3D pakket. Hiermee wordt met één muisklik een volledig laspad automatisch geprogrammeerd. Ook bevat deze Delfoi software product- en onderdeelherkenning, waardoor laspaden zeer snel en efficiënt gekopieerd en gespiegeld kunnen worden. Deze programma’s kunnen vervolgens op de robot worden ingelezen, waarna de robot na een kleine finetuning direct aan de slag kan met de nieuwe productiecyclus. Door het veel sneller en efficiënter produceren verdient de investering in offline programmeringssoftware zich heel snel terug.

Offline programmeren van uw huidige lasrobots

Zoals het gaat met bedrijven die bij ons aankloppen voor de aanschaf van een robotsysteem, zo gaat dat ook bij ondernemers die meer willen weten over de mogelijkheden en concrete voordelen van het offline programmeren van de robotsystemen die zij reeds in gebruik hebben of die ze aan willen gaan schaffen. Wij inventariseren eerst wat uw wensen en concrete behoeften zijn. Op basis daarvan komt Rolan Robotics met een voorstel op maat. Wij laten aan de hand van een demo zien wat offline programmeren precies inhoudt en welke directe en indirecte voordelen dit voor uw bedrijf oplevert. Bij de demo maken wij bij voorkeur gebruik van door u aangeleverde digitale producttekeningen, zodat wij u in de 3D omgeving van een OTC FD-ST of Delfoi offline pakket een zo realistisch mogelijke offline programmeringssimulatie kunnen tonen. Als u op basis van ons advies en een gratis demo besluit om één van onze offline pakketten aan te bieden, dan maken wij dat uiteraard voor u volledig in orde. Het offline pakket wordt door ons voorzien van een gekalibreerde 3D omgeving en uw engineers en operators worden via een training door mij en mijn collega’s vertrouwd gemaakt met het offline programmeren met het door u aangeschafte pakket. Daarnaast kunt u als licentiehouder natuurlijk ook voor de periodieke updates en eventuele gebruikersvragen te allen tijde bij ons terecht.

Voor de volledigheid zet ik voor u nog even de voordelen van offline programmeren van (las)robots op een rij.

  • Door offline programmeren kunnen uw kostbare (las)robots zonder noemenswaardige onderbreking overschakelen op een nieuwe productserie.
  • Offline programmeren van robotsystemen levert nog meer tijdwinst en kostenbesparing op tijdens het productieproces.
  • Het inlezen van het offline ontwikkelde programma in het robotsysteem kan gewoon door een operator en zonder hulp van een gespecialiseerde engineer gedaan worden. Uw medewerkers kunnen zich volledig focussen op hun primaire taken en kernkwaliteiten.
  • Met offline programmeren haalt u nog meer rendement uit uw investering in (las)robots.

Ontdek de voordelen voor úw bedrijf

Ontdek zelf wat het offline programmeren van OTC of ander merk robotsysteem voor uw bedrijf allemaal op kan leveren. Is uw lasinstallatie geschikt voor offline programmeren, dan kan dat al voor een eenmalige investering van nog geen € 4000,– en u heeft geen licentiekosten. U kunt vooraf in een digitale omgeving bekijken hoe u uw product gaat lassen, vooraf uitdagingen oplossen of het productontwerp bijstellen omdat u het niet zo gemaakt kunt krijgen. Neem vrijblijvend contact met mij of één van mijn collega engineers van Rolan Robotics op via sales@rolan-robotics.com of bel met 0229-248484 voor een gratis demo en een eerlijk en deskundig advies!

Gerelateerde toepassingen

Gerelateerde nieuwsberichten

Daihen Corporation neemt 100% van de aandelen over van Rolan Robotics
19-04-2024
Rolan Robotics demonstreert tijdens de Technishow een aantal verrassende nieuwe ontwikkelingen voor de metaalindustrie.
04-03-2024
Rolan Robotics laat gerobotiseerd schuren, slijpen en afbramen gladjes verlopen
20-12-2023
Benut de voordelen van geautomatiseerd (de-)palletiseren
06-04-2023