Hoe een lasrobot ook uw bedrijf kan helpen

08-07-2020De stap naar robot automatisering lijkt voor veel ondernemers groot. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Wellicht denkt u al enige tijd na over een lasrobot kopen. U wilt bijvoorbeeld weten of het de investering wel waard is en of lassen niet gewoon met de hand moet gebeuren. Wij leggen u graag uit wat de voordelen van robotlassen zijn en hoe eenvoudig het is om lasautomatisering door middel van een lasrobot kopen.

Lasautomatisering: een minder grote stap dan u denkt

Uitzoeken welk soort lasrobot bij uw bedrijf past, kan een hele klus zijn. Gelukkig nemen wij dit voor u compleet uit handen. Tijdens een eerste bezoek worden uw wensen en behoeften in kaart gebracht en eventueel een budget vastgesteld. Hoe lang het hele proces van vraag tot oplevering duurt, hangt af van het gekozen systeem. Voor een standaard EasyArc-cel is dit minimaal een week, voor gangbare systemen zo’n twaalf weken en voor complexe gepersonaliseerde systemen kan dit zes maanden duren.

Welk systeem wordt gekozen ligt natuurlijk aan de vraag. De volgende zaken worden hierbij meegenomen:

 1. Het product: wat is het materiaal, wat zijn de afmetingen, wat moet ermee gebeuren?
 2. Het proces: is dit MIG- of TIG-lassen?
 3. De beschikbare ruimte
 4. Hoeveel FTE kunnen er worden bespaard?
 5. De ergonomie van het gebruik
 6. De kwaliteit van het laswerk, het budget voor de oplossing en de terugverdientijd

Bij een eerste voorstel wordt er een 3D-simulatie opgesteld met uw specifieke wensen. Deze geeft veel antwoorden op mogelijke vragen waaronder de kosten van een lasrobot en we geven een goed beeld van het ontwerpvoorstel.

Elke opdracht wordt bij ons opgebouwd en getest. Dit is ook het moment waarop uw medewerkers getraind worden, ons team ondersteunt u bij elke stap. Hierna zullen we het robotsysteem, dat van hoge kwaliteit is, bij u op locatie opbouwen. Ook daar wordt de lasrobot grondig getest en gecheckt om de robot startklaar te maken. Het onderhoudsprogramma kan naar uw wens worden aangepast. Hierdoor heeft u een goed overzicht van de kosten.

De grote voordelen van een lasrobot kopen

Lasautomatisering biedt grote voordelen ten opzichte van handmatig lassen. Zo zorgt een lasrobot voor een consistente lasnaad van hoge kwaliteit, keer op keer. Ook repeteernauwkeurigheid is een voordeel. Waar handmatige lassers over flink wat ervaring en een vaste hand moeten beschikken, levert een lasrobot, eenmaal ingesteld, eenzelfde constante kwaliteit en dus een betere beheersing van het lasproces.

Met een lasrobot is het mogelijk een hogere inschakelduur te bereiken:

 • Tijdens het lassen kan de operator het volgende product voorbereiden en het bewerkte product afwerken en wegleggen.
 • De robot heeft geen last van de fysieke belasting van warmte, zware lichamelijke inspanning en onhandige of wisselende posities. De snelheid en productiviteit van de robot is over de dag verdeeld gelijk, ongeacht de bewegingen.
 • Het wisselen van laspositie of draaien van het product is voor een robot een kleine stap, waardoor er met maar weinig onderbreking direct verder gelast kan worden.

Investeren in de toekomst

Door verfijnde robottechnologie en koppeling aan high-end lasbronnen zijn lasparameters perfect in te stellen en te optimaliseren. Dit kan eventueel aangevuld worden met sensortechniek om ook complexere producten te kunnen lassen.

Een lasrobot is een investering, maar de return on investment is groot! Handmatig lassen heeft namelijk twee grote kostenposten: personeelskosten en productietijd. Na het instellen van het lasprogramma kan de lasrobot oneindig doorlassen. Daarnaast kan een robot sneller en nauwkeuriger lassen dan een mens.

Soms is er sprake van weerstand vanaf de werkvloer; het personeel is bang hun baan te verliezen. Echter betekent automatiseren simpelweg dat het personeel op een andere manier beter ingezet kan worden. Geen repetitieve klussen, maar bijvoorbeeld specials lassen.

In het kort zijn dit dus de voordelen:

 1. Consistente kwaliteit
 2. Hogere inschakelduur
 3. High-end lasbronnen
 4. Hoge return on investment
 5. Personeel kan beter ingezet worden

Welke soorten lasrobots zijn er?

Wij bieden drie soorten lasrobots: de lascobot, een standaard lascel en maatwerksystemen. Elk systeem heeft andere functies en is geschikt voor een andere fase van automatisering.

1. Lascobot

Dit is het ‘instapmodel’ van de lasrobot. Deze is geschikt voor ondernemers die net beginnen met robotlassen. Een cobot is namelijk een ‘collaborative robot’. Deze werkt samen met degene die het apparaat bedient. De robot is eenvoudig in gebruik, mobiel en vergt slechts een geringe investering. Het is een ideale manier om de wereld van de lasautomatisering te verkennen.

Naast onze UR lascobot hebben wij ook de EasyArc. Deze industriële lascobot maakt gebruik van de nieuwste OTC robot en een Welbee stroombron. De EasyArc is voorzien van alle veiligheidsvoorzieningen en heeft een solide lastafel met gatenpatroon. Deze lascobot is te verplaatsen dankzij de bokwielen en wordt kant-en-klaar geleverd. Ook is het systeem eenvoudig aan te passen aan uw wensen. Voor meer informatie over de EasyArc lascobots kunt u contact met ons opnemen.

2. Lascel

Voor grotere productafmetingen en hogere productiviteit kunt u denken aan lascellen. Wij hebben de veelvoorkomende lasopstellingen gestandaardiseerd in een aantal lascellen. Deze lascellen in basisuitvoering hebben een goede return on investment. 1,5 jaar is daarbij geen uitzondering. Afhankelijk van de complexiteit en het soort product kunnen deze lascellen uitgebreid worden met accessoires. Onze adviseurs helpen u met het bepalen van de mogelijkheden voor uw producten.

Voor verschillende logistieke processen – aanvoeren van halffabricaten en afvoeren van een gereed product – productafmetingen en behoefte aan flexibiliteit – groot en klein, zwaar en licht – is er een lascel beschikbaar. Alle lascellen zijn voorzien van OTC robots met easy teaching en geïntegreerde aansturing van de lasbronnen. Een uitgebreide training is een vast onderdeel. De lascellen kunnen uitgebreid worden met verschillende opties en functionaliteiten, zoals het offline programmeren, lasnaad zoeken en lasnaadvolgen.

3. Maatwerk-/complexe(re) systemen

Zijn voor uw toepassing of specifieke vraag de standaard lascellen niet de juiste keuze? Dan biedt een maatwerksysteem uitkomst. Deze wordt met precisie ontworpen en ontwikkeld door onze specialisten. Zo kunnen we een langsverplaatsing met externe assen bieden, een hangende robot bij een product breder dan 2.000 centimeter of opstellingen met meerdere robotsystemen bij elkaar. En wanneer de standaard manier van programmeren voor uw productportfolio niet de juiste keuze is, is parametrisch programmeren of geautomatiseerd offline programmeren dat mogelijk wel.

De mogelijkheden voor maatwerk zijn eindeloos. U kunt het zo gek niet bedenken of wij kunnen het voor u maken. Belangrijk hierbij is wel dat het waarde toevoegt aan uw product. Wij denken graag met u mee over de verschillende opties en mogelijkheden.

Lasrobots in de praktijk

Bent u benieuwd wie u voor zijn gegaan? Op onze website vindt u diverse klanten die zeer tevreden zijn over hun nieuwe lasrobot. Zo kan VDM Metaalbewerking groeien door de flexibel inzetbare lasrobots. Ook Quintall kan nu eenvoudig geautomatiseerd lassen dankzij hun nieuwe lasrobot. En in de EasyArc heeft Louer Machinebouw het antwoord gevonden om het lasproces te automatiseren. Zelf bijspringen bij piekvragen is nu dus niet meer nodig.

Neem contact op voor meer informatie over het kopen van uw lasrobot

Duizelt het van de onbekende termen voor u? Dat begrijpen wij en we willen u daar graag bij helpen. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op over uw lasbehoefte en wij denken mee over de juiste lasrobotoplossing.

Gerelateerde nieuwsberichten

Daihen Corporation neemt 100% van de aandelen over van Rolan Robotics
19-04-2024
Rolan Robotics demonstreert tijdens de Technishow een aantal verrassende nieuwe ontwikkelingen voor de metaalindustrie.
04-03-2024
Rolan Robotics laat gerobotiseerd schuren, slijpen en afbramen gladjes verlopen
20-12-2023
Benut de voordelen van geautomatiseerd (de-)palletiseren
06-04-2023