Slimme robots bieden hulp in strijd tegen Covid-19

03-02-2021 

Rolan Robotics levert met de Rolan Extractie Cel (REC) een belangrijke bijdrage aan het veel sneller, efficiënter en uiterst betrouwbaar verwerken van alle Covid-19 PCR testresultaten. Het automatiseringsbedrijf uit Zwaag (Noord-Holland) heeft reeds een aantal portable robotsystemen geleverd en commercieel directeur Jacob Jan Stuyt hoort vanuit de laboratoria die al van een REC gebruikmaken louter positieve reacties.

Drie keer zoveel betrouwbare testresultaten

Het uiterst zorgvuldig verwerken van alle reageerbuizen van monsters is een arbeidsintensieve en tijdrovende logistieke operatie. Jacob Jan: “Er zit aan de ene kant haast bij, omdat iedereen natuurlijk graag zo snel mogelijk het resultaat van de coronatest wilt weten. Maar aan de andere kant moet de hele testprocedure natuurlijk wel uitermate secuur gebeuren en moet ook de registratie op basis van unieke barcodes vlekkeloos verlopen. Met name het met een naald uit de slechts 7mm brede reageerbuisjes opnemen vereist een zeer verfijnde motoriek en uiterste precisie. De door ons ontwikkelde REC draait daar zijn hand niet voor om stelt de laboranten in staat om zich op de rest van het proces te concentreren. Het mobiele robotsysteem werkt snel, secuur en zonder onderbreking. Per dag kan er daardoor per onderzoeklocatie wel drie keer zoveel testmateriaal worden geanalyseerd.”

Op elke testlocatie inzetbaar

De REC draagt niet alleen bij aan het fors verhogen van het aantal betrouwbare testresultaten, de mobiele robots zijn ook nog eens op iedere locatie snel en eenvoudig in te zetten. “In principe kan hiermee bij elke testlocatie gewerkt worden. De mobiele robots zijn dus bijvoorbeeld ook gewoon in een aparte ruimte (tent of unit) bij teststraten of op sneltestlocaties (bijvoorbeeld op vliegvelden) in te zetten. Er komt bij het onderzoeken van de testresultaten immers veel minder handwerk aan te pas en dus heb je ook veel minder werkruimte en geavanceerde laboratoria-apparatuur nodig. Daarnaast scheelt het op locatie kunnen analyseren van de testen ook enorm veel tijd en geld dat je anders kwijt bent aan het inzetten van koeriers die continu tussen de testlocaties en laboratoria heen en weer moeten rijden.” Rolan Robotics heeft aan de firma Molgen een eerste serie REC’s verkocht en gezien de zeer positieve ervaringen en aanhoudende behoefte aan snelle en betrouwbare coronatests, zullen de slimme robots van Rolan Robotics waarschijnlijk spoedig binnen tal van nationale en internationale laboratoria hun intrede doen.

Gerelateerde toepassingen

Gerelateerde nieuwsberichten

Daihen Corporation neemt 100% van de aandelen over van Rolan Robotics
19-04-2024
Rolan Robotics demonstreert tijdens de Technishow een aantal verrassende nieuwe ontwikkelingen voor de metaalindustrie.
04-03-2024
Rolan Robotics laat gerobotiseerd schuren, slijpen en afbramen gladjes verlopen
20-12-2023
Benut de voordelen van geautomatiseerd (de-)palletiseren
06-04-2023