Rolan Robotics laat gerobotiseerd schuren, slijpen en afbramen gladjes verlopen

20-12-2023

Contourafwerking vraagt veel aandacht binnen bedrijven die producten van metaal, kunststof en hout produceren. Het schuren, slijpen, afbramen en polijsten van oppervlaktes, lasnaden, snij- of zaagranden is vaak vuil en fysiek zwaar werk. Bovendien moet het secuur gebeuren. Met het Cobot en Industriële robotsysteem biedt Rolan Robotics de perfecte oplossing voor geautomatiseerde contourafwerking.

Afbramen met robotarm

In metaalconstructiebedrijven, de kunststofverwerkende industrie en interieurbouw is het schuren en polijsten van oppervlaktes, lasverbindingen en zorgvuldig machinaal afbramen van scherpe randen essentieel voor de kwaliteit en veiligheid van het eindproduct. Veel hangt af van de precisie waarmee dit werk wordt gedaan. Het draait daarbij niet alleen om het gebruik van het juiste gereedschap, maar ook om de kracht die wordt uitgeoefend en de bewegingssnelheid. Dat bij elkaar moet immers zorgen voor een mooi egaal oppervlak. Precies daarom is dit werk bij uitstek geschikt voor onze robotsystemen. Voor kleinere series en het lichte werk is de Cobot robot uitermate geschikt en voor het grovere, zwaardere werk en grotere series staat de industriële robot voortreffelijk zijn mannetje.

Compact, lichtgewicht en aantrekkelijk geprijsd

De Cobot is een compacte lichtgewicht robotarm voorzien van een ingebouwde Force Sensor die de juiste druk (kracht) op het te bewerken oppervlak regelt. Dit lichtgewicht robotsysteem is dé ideale oplossing voor het geautomatiseerd afbramen en polijsten van repeterend seriewerk bij de afwerking van metalen, kunststoffen en houten producten. De Cobot is door zijn aantrekkelijke prijsstelling heel snel terugverdiend. Bijkomend voordeel is dat dit robotsysteem heel snel en eenvoudig te programmeren is. Het gerobotiseerd glad afwerken van randen en contouren gaat snel en met een constante kwaliteit. De automatisering bestaat naast de robot uit een manipulator, slijpmotor, afzuiging en afscherming. Voor een configuratie die geschikt is voor polijsten en (orbital) schuren geldt een investering vanaf € 50.000,–.

Robot voor het zwaardere werk

Voor het slijpen, schuren en polijsten van lasnaden en het zwaardere industriële werk en voor grotere series repeterend productiewerk adviseren wij de industriële robot. Dit automatiseringssysteem heeft een krachtigere slijpmotor, is te programmeren met een hogere drukkracht op het schuuroppervlak en werkt met een hoger variabel toerental. Mogelijkheden voor toolwissel, sensoring en werkstuk manipulatie geven extra mogelijkheden om nog meer productiviteit uit het robotsysteem te halen. Ook de afzuiging en afscherming zijn bij de industriële robot uiteraard afgestemd op de intensieve gerobotiseerde productbewerking. Zo heeft u een robotsysteem dat 24/7 dit zware werk nauwkeurig verricht waarbij de performance van het robotsysteem met een datamanagementsysteem bewaakt kan worden.

Ten opzichte van de Cobot vraagt het programmeren van dit systeem wel de nodige kennis. Vandaar dat wij bij oplevering van een industriële robot configuratie een speciale meerdaagse training aanbieden voor de medewerkers die zich met het programmeren bezig gaan houden. De investering voor zo’n industriële robot loopt vanaf € 100.000,–.

Interessante investering

Of, en zo ja welke investering voor uw onderneming het meest interessant is, willen wij u graag voorrekenen. Daarbij draait het om de programmeertijd versus seriegrootte en repeteerbaarheid van de productbewerking. Naast een relatief snelle terugverdientijd zijn er nog een aantal voordelen van gerobotiseerd afbramen, schuren, slijpen en polijsten. Zo zijn uw vakmensen verlost van dit vuile en fysiek zware handwerk. Zij hebben daardoor de handen vrij voor het meer specialistische handwerk, waar onze robots juist weer minder geschikt voor zijn.

Rolan Robotics denkt graag met u mee

Benieuwd welke robot het beste past bij uw bedrijfsproces? Neem dan contact met ons op voor een gedegen advies en offerte op maat.

 

Gerelateerde toepassingen

Gerelateerde nieuwsberichten

Daihen Corporation neemt 100% van de aandelen over van Rolan Robotics
19-04-2024
Rolan Robotics demonstreert tijdens de Technishow een aantal verrassende nieuwe ontwikkelingen voor de metaalindustrie.
04-03-2024
Rolan Robotics laat gerobotiseerd schuren, slijpen en afbramen gladjes verlopen
20-12-2023
Benut de voordelen van geautomatiseerd (de-)palletiseren
06-04-2023