Tennant met CAD2Weld programma klaar voor de toekomst

28-09-2022De firma Tennant, producent van industriële veeg- en schrobmachines, werkt al decennia succesvol met lasrobots van Rolan Robotics. Voor de nieuwste lasrobot gooide Tennant het over een andere boeg. Robot hardware en lasproces zijn een gegeven en in belangrijke mate al geoptimaliseerd.  Rendementsverbetering is te behalen door slimmer met data de productie aan te sturen en te borgen. Met het CAD2Weld programma van Rolan Robotics heeft Tennant onlangs succesvol een verbeteringsslag tot stand gebracht.  Met behulp van data wordt het product geprogrammeerd en de kwaliteit geborgd.

Extra dimensie aan offline programmeren
Niet meer  programmeren op het niveau van werkvloer, maar offline vanaf werkvoorbereiding wordt al breed toegepast. Het CAD2Weld programma is een add-on op het offline programmeren, waarmee naast het programmeren van de bewegingen van de robotarm ook de  procesparameters worden opgenomen. En dat klinkt eenvoudiger dan het in de praktijk is. Dankzij het CAD2Weld programma van Rolan Robotics is door Tennant een belangrijke stap in de toekomst gezet.

Startbox met doorstartfunctie
Aan de hand van de omvang van de te lassen stalen frame constructies voor de veegmachines, is een keuze gemaakt voor een robot op een langsverplaatsing. Hierbij kunnen externe asmanipulatoren het product in de juiste stand brengen om de optimale laspositie te bereiken. Aangezien het product in diverse stappen wordt opgebouwd tot eindsamenstelling is de startbox voorzien van een doorstartfunctie. Na elke fase kan de operator hiermee  onderdelen toevoegen, waarna de robot de volgende fase aflast.

Wat houdt het CAD2Weld programma concreet in?
Het CAD2Weld programma, waarbij uiteindelijk vanaf een 3D bestand een lasprogramma wordt gemaakt, omvat in het kort de volgende stappen.

  • Duidelijkheid in producttekeningen, waar wordt er gelast met welke a hoogte.
  • Valideren van lasparameters aan de hand van klantspecifieke materialen, voor alle voorkomende lasposities. Eenmaal bepaald worden deze gevalideerde parameters verankerd in de databibliotheek.
  • Met behulp van een lasdeskundige wordt vervolgens bepaald in welke productoriëntatie en lasvolgorde het product wordt gelast, teneinde krimp en trek tegen te gaan. Dit wordt vastgelegd met behulp van het subprogramma ‘Winnaars hebben Lasplan’.
  • Op het niveau van werkvoorbereiding is de offline programmeur vervolgens in staat om met de beschikbaar gestelde informatie het product vanuit een virtuele omgeving te programmeren. Belangrijk is dat de fysieke robot hierbij niet gebruikt hoeft te worden en beschikbaar blijft voor productie in plaats van programmeren.

Stroomlijning en borging van processen
Het CAD2Weld programma verloopt via verschillende afdelingen en disciplines, waarmee intensief zal moeten worden samengewerkt. De afdeling QA kan hierbij toezien op de juiste borging van het proces. Zij kan de ‘ïst’ procesparameters desgewenst opvragen met behulp van een OPC-UA interface naar de lasmachine ten behoeve van kwaliteitsborging.

Meten is weten, ook met lasrobots
Elke machine in productie dient onderhouden te worden en dat geldt ook voor lasrobots. Met behulp van data recording worden zowel de procesparameters als de fysieke gesteldheid van de robot bewaakt. Met behulp van de “Data Management Module” worden de belangrijkste productie gegevens in de vorm van een duidelijk overzicht real time beschikbaar gesteld voor management. Wekelijks wordt hieruit een op maat gemaakt rapport samengesteld, waaruit de effectiviteit van de installatie in een blik aan de hand van tabellen en grafieken wordt getoond.

Ook nieuwsgierig naar het CAD2Weld programma? Neem direct contact met ons op.

Gerelateerde toepassingen

Gerelateerde nieuwsberichten

Daihen Corporation neemt 100% van de aandelen over van Rolan Robotics
19-04-2024
Rolan Robotics demonstreert tijdens de Technishow een aantal verrassende nieuwe ontwikkelingen voor de metaalindustrie.
04-03-2024
Rolan Robotics laat gerobotiseerd schuren, slijpen en afbramen gladjes verlopen
20-12-2023
Benut de voordelen van geautomatiseerd (de-)palletiseren
06-04-2023