De voordelen van robotlassen zijn legio

11-08-2022Heel wat bedrijven in de metaalsector hebben de meerwaarde van lasrobots inmiddels al ontdekt. Toch zien wij dat er nog steeds veel ondernemers zijn die om uiteenlopende redenen twijfelen over de voordelen van robotlassen. Om ook deze groep te overtuigen zetten we alle directe en indirecte voordelen van robotlassen op een rijtje.

Lasrobot zorgt voor bedrijfseconomische voordelen

Elke ondernemer kijkt op de eerste plaats naar de bedrijfseconomische voordelen. Kort gezegd: wat kost het en wat levert het op? Bij het investeren in een lasrobot is dat niet anders. Toch adviseren wij vanuit Rolan Robotics om een dergelijke investering in een breder perspectief te plaatsen. Dus ja, je kunt met een lasrobot bijvoorbeeld besparen op de personeelskosten die handlassers met zich meebrengen, maar dat is naar onze overtuiging slechts een fractie van de echte meerwaarde van robotlassen.

Twee tot drie keer sneller dan een handlasser

Concreet is ons advies voor metaalconstructiebedrijven en machinebouwers die overwegen om voor het seriematig laswerk een lasrobot in te zetten om goed naar een aantal zaken te kijken. Belangrijkste is de gemiddelde seriegrootte en de complexiteit van de producten die gelast moeten worden. Als je je bedenkt dat een lasrobot vanwege een veel kortere inschakelduur tot wel 2 of 3 keer zo snel kan lassen dan een handlasser, dan wordt al direct duidelijk wat dat voor voordelen heeft. Jij zult zeker niet de eerste ondernemer zijn die door het gebruik van lasrobots is afgestapt van het werken in 2 of 3 ploegen. Simpelweg omdat de productie in dagdienst zo fors is toegenomen dat werken in ploegendienst niet meer nodig is.

Personeel kan veel effectiever worden ingezet

Met het verhogen van de efficiëntie en productiviteit hebben we al een paar belangrijke voordelen van robotlassen genoemd. Maar een lasrobot is in een tijd waarin heel moeilijk aan goede en ervaren handlassers is te komen, voor veel bedrijven ook gewoon een noodzakelijke aanvulling. Hierdoor kunnen handlassers worden vrijgemaakt voor meer complexe en specifieke laswerkzaamheden, waarvoor een lasrobot juist weer minder geschikt is. Ook worden handlassers door lasrobots verlost van zwaar en afstompend seriematig laswerk, waarbij constant dezelfde handelingen moeten worden herhaald. Hun job wordt hierdoor dus ook meteen een stuk afwisselender en aantrekkelijker. Het is voor dergelijke vaklieden leuk om bij zo’n modern bedrijf te werken en ook bij de werving van nieuw personeel is dat een pre.

Robot levert constante hoge kwaliteit laswerk

Naast sneller en efficiënter produceren en aantrekkelijkere werkomstandigheden voor de handlassers, kunnen we ook niet om de constante kwaliteit van het werk van een lasrobot heen. Mits alles goed staat ingesteld en de operator ervoor zorgt dat de aan- en afvoer van productvoorraad op orde is, gaat een lasrobot stoïcijns door met lassen. Hij heeft nooit last van concentratieproblemen of andere lichamelijke ongemakken, houdt geen lunch- of rookpauze, hoeft nooit naar de toilet. Bovendien is een robots immuun voor ergonomische klachten (zoals kramp of spierpijn) en inademing van lasdampen. Dus ook kwalitatief en Arbo-technisch gezien zorgt een lasrobot voor tal van voordelen.

Lasrobot verdient zich snel terug

Zet je alle hierboven genoemde voordelen onder elkaar dan kom je snel tot de conclusie dat een lasrobot zichzelf in een periode van 2 tot 5 jaar terugverdient. Kun je door de inzet van een lasrobot terugschakelen van tweeploegendienst naar dagdienst of van 4 handlassers naar 2, dan is de directe besparing (winst) die dat oplevert enorm. Zeker als je daar ook nog eens al die andere (indirecte) voordelen naast zet. Er ontstaat immers ook veel meer tijd voor kwaliteitscontrole en nieuwe innovaties. De doorlooptijd van orders wordt korter, de productie kan worden opgeschroefd en de concurrentiepositie verbetert. Allemaal steekhoudende argumenten om tot de aanschaf van een lasrobot over te gaan.

Lascobot of gebruikte lasrobot als opstap

Tijdens gesprekken met nieuwe klanten die de aanschaf van een lasrobot overwegen, merken wij dat er soms nogal tegen de investering in een nieuwe lasrobot wordt aangehikt. In dat geval kan een lascobot een ideale oplossing zijn. Een lascobot is feitelijk het kleine broertje van de grotere industriële lasrobots. Een lascobot is uitermate geschikt voor het geautomatiseerd lassen van kleine series met steeds wisselende producten. Het bedieningsgemak zorgt ervoor dat iedereen er snel mee overweg kan, waarmee de angst voor het onbekende automatisch spoedig wordt weggenomen. Een lascobot is vanwege zijn goede prijs-kwaliteitsverhouding een prima optie om met robotlassen van start te gaan. Tevens hebben wij bij Rolan Robotics goede tweedehands lasrobots te koop. Ook dat biedt mogelijkheden om tegen lagere kosten de voordelen van robotlassen te kunnen ervaren. Neem voor meer informatie of een vrijblijvende offerte contact met ons op.

Gerelateerde toepassingen

Gerelateerde nieuwsberichten

Daihen Corporation neemt 100% van de aandelen over van Rolan Robotics
19-04-2024
Rolan Robotics demonstreert tijdens de Technishow een aantal verrassende nieuwe ontwikkelingen voor de metaalindustrie.
04-03-2024
Rolan Robotics laat gerobotiseerd schuren, slijpen en afbramen gladjes verlopen
20-12-2023
Benut de voordelen van geautomatiseerd (de-)palletiseren
06-04-2023