Lasrobot zorgt voor hogere productiviteit bij BeNed

Metaal | BeNed is een allround toeleverancier in metalen onderdelen en producten in RVS (inox), aluminium en staal. Zij hebben eigen producten: contactdozen en regeltechniek voor inbouw in bijvoorbeeld marktpleinen. En op vraag van de klant kunnen zij lasersnijden, zetten/plooien, lassen en assembleren van de gewenste producten. Ook biedt BeNed ondersteuning tijdens de ontwikkeling van producten, geven zij adviezen en een snelle service voor zowel enkele stuks, kleine series, maar ook middel- tot grote series.

Behoefte
Hun eigen product de ‘ondergrondse voedingskast voor elektrische aansluitingen voor onder andere evenementen’, stond centraal bij het bespreken van de behoefte voor een lasrobot. Projectmatig een grote serie maken met een korte levertijd, zie dan het (RVS) lasproces maar eens te borgen. Het product moet 100% luchtdicht zijn om de functionaliteit te kunnen behouden. Daarnaast maakt BeNed producten op klantvraag. De robotcel moet dus een grote mate van flexibiliteit hebben om een grote diversiteit aan producten aan te kunnen.

Tig-lassen versus Mig-lassen van RVS en Aluminium lag ook als onderwerp op tafel. Bestaande producten werden veel Tig-gelast, maar gerobotiseerd Mig-lassen heeft sterke voordelen waarmee het kwalitatief een goede vervanger is voor het langzamere en kwetsbare Tig-lassen. BeNed heeft daarom het testlas-laboratorium van OTC in München-Gladbach bezocht. Daar is met overtuigend resultaat een uitgebreide lastest met het MIG-Synchrofeed systeem op dun RVS en aluminium gedaan.

Oplossing
Er is gekozen voor een robot H-opstelling voorzien van twee positioners waarmee de mallen met producten gedraaid kunnen worden. Qua opstelling is de toegang van de lascel vanuit de zijkanten gekozen wegens de ruime toegang voor grotere producten.
Als maldragers heeft BeNed zelf de Siegmund U-balk gekozen en gemonteerd. Heel makkelijk en repeteer nauwkeurig zijn lasopstellingen en mallen nu te monteren. En een OTC FD-V8L robot met een reach van 2 m (lange arm robot) zorgt voor een groot bereik.

De lasrobot is uitgevoerd met het Synchrofeed systeem. In dit geval een luchtgekoeld servo toorts systeem met een elektronische draadbuffer. Als lasbron is een OTC 500L gekoppeld. Een gecontroleerde warmte inbreng in combinatie met een elektronisch gestuurde draadtoevoer zorgen ervoor dat dunne RVS en aluminium platen gelast worden met een goede laskwaliteit en optisch mooie las. De RVS producten die BeNed voorheen met Tig heeft gelast kunnen hiermee nu prima gerobotiseerd MIG-gelast worden.

Resultaat
Reno Verhappen van BeNed heeft het volste vertrouwen in de goede samenwerking en service van Rolan Robotics: ‘Ik heb daarom ook de engineers van Rolan Robotics gevraagd om product- en toekomstgericht mee te denken in wat wij willen bereiken.’ Als toeleverancier van sheet metal parts/framing heeft hij geïnvesteerd in de juiste lasrobot om snel te kunnen reageren op klantwensen en te kunnen voldoen aan de korte levertermijnen met behoud van kwaliteit.

“Op advies van Rolan Robotics is gekozen voor een opstelling met een dubbele manipulator waardoor de productiviteit wordt verhoogd. En daarbij een Synchrofeed toorts systeem om spatloos en dunnere materialen te kunnen lassen.”
Reno Verhappen, BeNed

Gebruikte toepassingen
Ook een hogere productiviteit met een lasrobot?

Bel +31 (0)229 248 484Maak een afspraak

Vergelijkbare succesverhalen

Flexibeler werken met de duo robot lasautomaat
Flexibeler werken met de duo robot lasautomaat

Metaal | Leenders Roosters is specialist in innovatieve roostervloeren en zij hebben meer dan 30 jaar internationale ervaring...

OTC lasrobot met automatisch MIG- én TIG toortswisselsysteem
OTC lasrobot met automatisch MIG- én TIG toortswisselsysteem

Metaal | Denken in oplossingen. Dat is de kracht van aalbers|wico. Die oplossingen zijn inmiddels heel gevarieerd. Aalbers|wico i...

Ontmoet Maxx de nieuwe medewerker van Pübli-Royal
Ontmoet Maxx de nieuwe medewerker van Pübli-Royal

Grafisch | Meer dan 23 jaar geleden startte zaakvoerder en creatieve duizendpoot Erwin Abeels zijn eigen beletteringsbedrijf Pübli-Royal

Lasrobot zorgt voor hogere productiviteit bij BeNed
Lasrobot zorgt voor hogere productiviteit bij BeNed

Metaal | BeNed is een allround toeleverancier in metalen onderdelen en producten in RVS (inox), aluminium en staal. Zij hebben eigen pr...

Witlofrobot haalt oogstklare wortels uit de bak
Witlofrobot haalt oogstklare wortels uit de bak

Agri | Het Noord Hollandse bedrijf Firma de Boer levert het hele jaar door witlof en roodlof voor...

Robotbelading op de CNC draaibank van Broods Fijnmetaal
Robotbelading op de CNC draaibank van Broods Fijnmetaal

Metaal | Broods Fijnmetaal is gevestigd in het zuiden van het land. Directeur-eigenaar Frank Broods werkt dagelijks m...