Lasrobot zorgt voor hogere productiviteit bij BeNed

Metaal | BeNed is een allround toeleverancier in metalen onderdelen en producten in RVS (inox), aluminium en staal. Zij hebben eigen producten: contactdozen en regeltechniek voor inbouw in bijvoorbeeld marktpleinen. En op vraag van de klant kunnen zij lasersnijden, zetten/plooien, lassen en assembleren van de gewenste producten. Ook biedt BeNed ondersteuning tijdens de ontwikkeling van producten, geven zij adviezen en een snelle service voor zowel enkele stuks, kleine series, maar ook middel- tot grote series.

Behoefte
Hun eigen product de ‘ondergrondse voedingskast voor elektrische aansluitingen voor onder andere evenementen’, stond centraal bij het bespreken van de behoefte voor een lasrobot. Projectmatig een grote serie maken met een korte levertijd, zie dan het (RVS) lasproces maar eens te borgen. Het product moet 100% luchtdicht zijn om de functionaliteit te kunnen behouden. Daarnaast maakt BeNed producten op klantvraag. De robotcel moet dus een grote mate van flexibiliteit hebben om een grote diversiteit aan producten aan te kunnen.

Tig-lassen versus Mig-lassen van RVS en Aluminium lag ook als onderwerp op tafel. Bestaande producten werden veel Tig-gelast, maar gerobotiseerd Mig-lassen heeft sterke voordelen waarmee het kwalitatief een goede vervanger is voor het langzamere en kwetsbare Tig-lassen. BeNed heeft daarom het testlas-laboratorium van OTC in München-Gladbach bezocht. Daar is met overtuigend resultaat een uitgebreide lastest met het MIG-Synchrofeed systeem op dun RVS en aluminium gedaan.

Oplossing
Er is gekozen voor een robot H-opstelling voorzien van twee positioners waarmee de mallen met producten gedraaid kunnen worden. Qua opstelling is de toegang van de lascel vanuit de zijkanten gekozen wegens de ruime toegang voor grotere producten.
Als maldragers heeft BeNed zelf de Siegmund U-balk gekozen en gemonteerd. Heel makkelijk en repeteer nauwkeurig zijn lasopstellingen en mallen nu te monteren. En een OTC FD-V8L robot met een reach van 2 m (lange arm robot) zorgt voor een groot bereik.

De lasrobot is uitgevoerd met het Synchrofeed systeem. In dit geval een luchtgekoeld servo toorts systeem met een elektronische draadbuffer. Als lasbron is een OTC 500L gekoppeld. Een gecontroleerde warmte inbreng in combinatie met een elektronisch gestuurde draadtoevoer zorgen ervoor dat dunne RVS en aluminium platen gelast worden met een goede laskwaliteit en optisch mooie las. De RVS producten die BeNed voorheen met Tig heeft gelast kunnen hiermee nu prima gerobotiseerd MIG-gelast worden.

Resultaat
Reno Verhappen van BeNed heeft het volste vertrouwen in de goede samenwerking en service van Rolan Robotics: ‘Ik heb daarom ook de engineers van Rolan Robotics gevraagd om product- en toekomstgericht mee te denken in wat wij willen bereiken.’ Als toeleverancier van sheet metal parts/framing heeft hij geïnvesteerd in de juiste lasrobot om snel te kunnen reageren op klantwensen en te kunnen voldoen aan de korte levertermijnen met behoud van kwaliteit.

“Op advies van Rolan Robotics is gekozen voor een opstelling met een dubbele manipulator waardoor de productiviteit wordt verhoogd. En daarbij een Synchrofeed toorts systeem om spatloos en dunnere materialen te kunnen lassen.”
Reno Verhappen, BeNed

Gebruikte toepassingen
Ook een hogere productiviteit met een lasrobot?

Vergelijkbare succesverhalen

Krohne neemt tweede OTC lasrobot in gebruik
Krohne neemt tweede OTC lasrobot in gebruik

MetaalKROHNE is een wereldwijd toonaangevende producent en leverancier van complete meetoplossingen voor industriële procesinstrumentatie. De productievestiging in Dord...

Rolan Robotics levert vlijmscherpe laser toepassing bij Fibremax
Rolan Robotics levert vlijmscherpe laser toepassing bij Fibremax

MetaalRolan Robotics, actief in oa. de metaalindustrie met las- en snijtoepassin...