Ontmoet Maxx de nieuwe medewerker van Pübli-Royal

Grafisch | Meer dan 23 jaar geleden startte zaakvoerder en creatieve duizendpoot Erwin Abeels zijn eigen beletteringsbedrijf Pübli-Royal in Sint-Truiden België. Met honger naar meer en een blik op oneindig is de eenmanszaak van toen uitgegroeid tot modern printbedrijf. Pübli-Royal is gespecialiseerd in grotere volume printproducties en snelle levertijden. Abeels: ‘Onze bedrijfsfilosofie bestaat erin dat wij dingen gedaan willen krijgen, no matter what!’

Gebruikte toepassingen

Behoefte
Pübli-Royal had al twee Arizona 6100 groot formaat printers en twee Zünd grootformaat snijtafels opgesteld. Bij grote opdrachten wordt op deze machines in een 24-uurs cyclus de order achter elkaar in hoog tempo afgewerkt. Weekend of geen weekend. Continue investeren in technologie heeft Pübli-Royal groot gemaakt en het bedrijf was klaar voor een investering in gerobotiseerd beladen en ontladen van de machines.

Een 24-uur cyclus draaien, vergt veel van de flexibiliteit van het personeel en creativiteit van de personeelsplanning en -werving. Om geen concessies te hoeven doen in flexibiliteit en te allen tijde naar een 24-uur cyclus te kunnen overschakelen, was de keuze voor een robot de enige juiste. In het experience-center van Canon in Venlo is Abeels komen kijken naar een demonstratie en heeft kennis gemaakt met de mogelijkheden. Hij was snel overtuigd: ‘Dit moest er komen. Het is een logische volgende stap in technologie’.

Oplossing
Op de locatie heeft Rolan Robotics samen met Canon een inventarisatie gemaakt. Technische koppeling met de reeds bestaande Canon machines was geen probleem, maar de bestaande opstelling gaf onvoldoende vrije ruimte voor de robot en de logistiek eromheen. Rolan Robotics heeft een paar scenario’s getekend met een oplossing om de machineopstelling met robotisering toch te kunnen realiseren. Er is gekozen om te starten met het koppelen van één Arizona en één Zünd aan een robot, de ‘Maxximize’ oplossing. In de scenario’s is ook alvast een mogelijk toekomstige uitbreiding met een tweede robot meegenomen.

De werkzaamheden vroegen een maximale flexibiliteit van de robotcel: verschillende soorten materialen, verschillende afmetingen, printen aan beide zijden en omkeren vóór het snijden en meer. Daarnaast de keuze: alléén bedrukken met de Arizona / alléén snijden/rillen met de Zünd of een combinatie van bedrukken en snijden achter elkaar.

De oplossing Maxximize bestaat uit een grote Fanuc robot. Deze robot heeft een payload van 125 kg en een bereik van 3 m in omtrek. De robotbesturing is voorzien van een HMI (Human Interface Panel). Op dit bedieningspaneel is de complete robotcel afgebeeld en worden de taken ingegeven. De Arizona printer en de Zünd zijn gekoppeld met deze robotbesturing.

Aan de robotcel is een mechanisch kantel- en uitrichtstation toegevoegd dat dient als hulpmiddel voor de robot om de producten te draaien en uit te lijnen. De veiligheidsafscherming rondom is gemaakt met lichtstraal beveiliging. Hiervoor zijn op de hoeken zuilen geplaatst die de lichtstralen zenden en ontvangen. De robot zelf is voorzien van een grote aluminium vacuümgrijper die een plaatafmeting 2400x1600mm kan pakken.

Resultaat
Met deze oplossing kan Pübli-Royal onbemande productie draaien op de Arizona en/of Zünd waarbij de kanteltafel, robot, Arizona-printer en Zünd-snijtafel nu eigenlijk één machine zijn waarvan de verschillende elementen met elkaar samenwerken. Dit is een efficiënte en betaalbare oplossing voor bedrijven, zoals Pübli-Royal, met grotere serieproducties. De robot vergroot de flexibiliteit van Publi-Royal, verzacht de werkdruk en is zowel overdag als ’s nachts een waardevolle en zelfstandige werkkracht.

Ook op zoek naar een Maxx?

Vergelijkbare succesverhalen

Echte printautomatisering - 24-uurs productie
Echte printautomatisering - 24-uurs productie

Grafisch | Elwe Special Promotions is gespecialiseerd in POS-signage en -displays. Zij creëren, produceren en leveren complete conc...

Robotisering van onze grafische productie
Robotisering van onze grafische productie

Grafisch | Ooit begonnen als traditionele drukkerij, is Van Vliet Printing uitgegroeid tot een innovatief bedrijf dat oplossings...