Benut de voordelen van geautomatiseerd (de-)palletiseren

06-04-2023In tal van bedrijven wordt om uiteenlopende redenen naarstig gezocht naar oplossingen om de logistieke processen soepeler, productiviteitsverhogend, kostenefficiënter en dus beter te organiseren. De inzet van cobots of robots voor geautomatiseerd palletiseren en depalletiseren is één van de manieren om werknemers te verlossen van fysiek zwaar en repeterend handwerk. Koen de Boer, accountmanager handling bij Rolan Robotics geeft uitleg over de mogelijkheden en voordelen van het geautomatiseerd stapelen en afstapelen van pallets, kratten, omdozen en containers.

Evolutie op het gebied van producthandling

Om de urgentie en relevantie van het automatiseren van producthandling goed te duiden is het interessant om te kijken naar de actuele marktontwikkelingen. Op de eerste plaats is daar de enorme opmars van online verkoop door grote webshops. Daarnaast is er ook binnen de logistieke sectoren een groot tekort aan personeel. Er is dus veel meer opslag en overslag van grondstoffen en meer handling voor het opslaan en uitleveren van producten en goederen. Die logistieke processen zijncomplex en arbeidsintensief en dat in een tijd dat er schaarste is op de arbeidsmarkt en het voor veel bedrijven lastig is om aan personeel te komen. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat productiebedrijven, groothandels, webshops, pakketdiensten en transportorganisaties genoodzaakt zijn om te automatiseren, bijvoorbeeld in het palletiseren en depalletiseren. Dat is niet in de laatste plaats ook noodzakelijk om qua kosten en leveringszekerheid te kunnen blijven concurreren.

Schaalbare, flexibele automatisering voor palletiseren

Met de cobot- of robotsystemen van Rolan Robotics heb je flexibiliteit in productvariatie die nodig is om snel te kunnen switchen tussen verschillende producten en verpakkingssoorten die gehandled moeten worden. Bovendien bieden wij naast palletisingcobots en/of -robots integrale automatiseringsoplossing met extra opties, ook wel ‘value added services’ genoemd. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van productinformatie (etiketteren) en het scannen en registreren van productdata voor het sorteren en verzendklaar maken van productvoorraden of bestellingen. De vraag is op de eerste plaats altijd wat je met het automatiseren van palletising wilt bereiken. Je kunt de automatisering zo gek maken als je zelf wilt, maar als blijkt dat daarvoor het investeren in een cobot of robot volstaat, waarom zou je dan investeren in een zeer uitgebreide automatiseringsoplossing met custom-made software waarvan de meeste opties niet of nauwelijks gebruikt worden? Anderzijds is het wel verstandig om goed rekening te houden met toekomstige ontwikkelingen. In dat opzicht is het goed te weten dat Rolan Robotics schaalbare automatiseringsoplossingen biedt waarmee je kunt voorsorteren op de ambities voor de langere termijn. Rolan Robotics denkt hierin mee en wij zorgen ervoor dat de verwachtingen en wensen op één lijn liggen met jouw businessplannen voor de korte en langere termijn.

De voordelen van geautomatiseerde producthandling

Om het overzichtelijk te houden zetten we alle voordelen van geautomatiseerd palletiseren en depalletiseren even op een rij:

  • Het stapelen en ontladen van pallets, kratten en containers met een cobot of robot gaat veel sneller en secuurder dan met de hand.
  • Geautomatiseerde palletisering is voor vrijwel alle in dozen, zakken, blikken of vaten verpakte grondstoffen, halffabrikaten of eindproducten toepasbaar.
  • Intelligente software zorgt voor efficiënt stapelen en het bereiken van een optimale vulgraad.
  • De kwaliteit en snelheid van pallethandling met cobots en robots is constant van hoog niveau.
  • Een belangrijk aspect is productiviteitsverhoging. Geautomatiseerde handling biedt namelijk de mogelijkheid om het stapelen en ontladen van pallets, kratten en containers volledig onbemand en continue (24/7) door te laten gaan. Dit vergt uiteraard wel een grotere investering in een totaaloplossing waarbij ook de aan- en afvoer van volle en lege assemblage goed georganiseerd dient te zijn.
  • Met Value added services (VAS) van Rolan Robotics heb je een totaaloplossing voor relabeling  en repacking.
  • Bovenstaande brengt een aanzienlijke kostenbesparing met zich mee. Er wordt veel productiever gewerkt met minder personeelskosten, een betere benutting van de beladingscapaciteit/opslagruimte en aanzienlijke foutreductie in vergelijking met handmatig stapelen en ontladen.
  • Medewerkers worden verlost van zwaar fysiek repeterend werk. Dat is niet alleen Arbo-technisch gezien een groot voordeel, maar zij kunnen zich veel meer focussen op processen waar meer waarde wordt toegevoegd, bijvoorbeeld kwaliteitscontrole/-verbetering en innovatie. Uit de praktijk blijkt dat dit een positief effect heeft op het ziekteverzuim, de motivatie, het werkplezier en bij het vinden van nieuwe medewerkers.

Met Rolan Robotics is palletising geen beladen onderwerp

Rolan Robotics helpt graag bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van geautomatiseerde producthandling en het berekenen van de terugverdientijd (ROI), een haalbare business case is immers erg belangrijk. Tevens denken wij graag mee over service en onderhoud voor de automatisering van pallethandling. Neem voor meer informatie contact met mij of één van mijn collega’s op.

Gerelateerde toepassingen

Gerelateerde nieuwsberichten

Daihen Corporation neemt 100% van de aandelen over van Rolan Robotics
19-04-2024
Rolan Robotics demonstreert tijdens de Technishow een aantal verrassende nieuwe ontwikkelingen voor de metaalindustrie.
04-03-2024
Rolan Robotics laat gerobotiseerd schuren, slijpen en afbramen gladjes verlopen
20-12-2023
Benut de voordelen van geautomatiseerd (de-)palletiseren
06-04-2023